Welke Tuinafsluiting is er mogelijk, wat zegt de wetgever?

De juiste omheining rond je tuin, mag het iets anders zijn dan een gemetselde muur? Welke privacy verkies je, je wil je toch op je gemak voelen, wat zijn wettelijk gezien jouw opties, wij begeleiden je graag in het kluwen van de wetgever zodat je in alle rust kan kiezen wat mogelijk is in jouw regio.

Een groene levende haag of een hazelaarscherm of toch liever draadafsluiting of een houten scherm?

Wil je vanaf dag één jouw hond of kleine kinderen veilig beschermen dan is een jong haagplantje waarschijnlijk niet de goede oplossing en zal je eerder moeten rondkijken in ons assortiment tuinschermen maar ook daar hebben we variaties van natuurlijk uitziende hazelaarschermen, gekliefde kastanje omheiningen, ericamatten of tuinschermen in naaldhout/hardhout.

Uiteraard kan je ook opteren voor een metalen draadafsluiting, al dan niet doorzichtig, een zeer onderhoudsvriendelijk en degelijk alternatief of misschien wordt het wel een steenkorf?

Kortom wij sommen even de meest voorkomende types van tuinafsluiting en hun mogelijkheden voor jou op.

 

1. Gekliefde kastanje omheining

Wordt vaak gebruikt in combinatie met een groene afsluiting. Geeft een zeer landelijk karakter is betaalbaar en gemakkelijk te plaatsen. Je kan ze ook afwisselen met bijhorende poortjes en kan er ook tuinperkjes mee maken. Ze zijn beschikbaar in twee soorten, de kastanjepaaltjes 4 a 5 cm uit elkaar of 8 a 10 cm uit elkaar. de hoogste maat is 175cm.

Bovendien doe je met deze tuinafsluiting de natuur een groot plezier, inclusief de vele nuttige beestjes die graag in jouw tuin komen vertoeven.

Verdiep je wel goed in de verschillende types van hagen en boompjes en hun link tot de wetgeving:

 • Zijn ze bladhoudend of bladverliezend in de winter?
 • Jouw haagplanten dien je wel 50cm van de rooilijn te planten.
 • Verkleuren en/of verdorren de bladeren naargelang de seizoenen?
 • In het geval van bomen: hoe hoog kunnen ze worden, hoogstammige bomen moeten minstens op 2 meter van de perceelsgrens staan. Voor laagstammige bomen is 0,5 meter voldoende.

 2. Houten tuinschermen

Hazelaar vlechtwerk is een tussenoplossing voor de fans van de natuurlijke haag maar die toch al meer privacy verkiezen. Deze bestaan uit dikke gevlochten hazelaartakken. Let wel: deze laten nog een beetje inkijk toe en kunnen ook gecombineerd worden met een groenafsluiting of zichtdoek.

Houten tuinschermen geven je onmiddellijk nodige privacy en een luxueuze uitstraling. De prijs die je eraan uitgeeft hangt voornamelijk af van het gekozen hout hardhout of naaldhout en de afwerkingsgraad. Hierin heeft Desindo een heel uitgebreid aanbod met voor ieder wat wils. Je kan ze plaatsen tussen houten palen gleufpalen of met ons huismerk aluminium gleufpalen.

 

 

Kunststof schermen bieden je wat meer speling in kleurgamma en zijn iets weerbestendiger. Je kan ze bij ons enkel aankopen op bestelling.

 

 3. Draadafsluitingen en draadpanelen 2D&3D

Met een  gelaste draadafsluiting kies je voor een betaalbare, onderhoudsvriendelijk oplossing. We hebben hierin draad met mazen van 100x50mm of vierkantvlechtwerk met mazen van 50x50mm, dit wordt gesteund door palen en steunpalen en afhankelijk van de soort met bovenbuizen en spanstaven.

Een variant op de klassieke draadafsluitingen zijn draadpanelen. Deze omheiningen bestaan uit niet-vervormbare metalen rasters die al veel steviger zijn op zichzelf.

Bij beide types afsluitingen kan je ervoor zorgen dat je inkijk beperkt wordt, je kan lamellen voorzien die je op verschillende manieren door de mazen kan weven of een ondoorzichtig doek. Een meer natuurlijk alternatief is de bevestiging van een zicht-remmende mat, hiervoor voorzien wij drie oplossingen;  heidematten, rietmatten of gespleten bamboematten.

4.Korven

Korven kan je vullen met de meeste gevarieerde materialen en in verschillende vormen en hoogtes op elkaar stapelen, de mogelijkheden zijn onbeperkt maar ze nemen wel wat plaats in de ruimte. Sommige kiezen als vulling voor hout, anderen voor schors of stenen. Deze laatste is een uiteraard zeer onderhoudsvriendelijk en modern.

 

Wat mag je kiezen?

Wellicht begin je nu al te dromen, zie je het projectje al voor je maar mag je wel  zomaar eender welk type van tuinafsluiting laten aanrukken?

 • Is er een vergunning vereist?
 • Hoe hoog mag je gaan?
 • Wat is de verplichte minimumafstand ten opzichte van jouw perceelsgrens?

Deze regels zijn per gewest verschillend, je kan via onderstaande linken even nakijken wat en hoe.

Maar daarenboven kan ook de gemeente afwijken en in sommige gevallen is er zelfs een verschil per wijk.

Algemene regels

 • Ik hoor je al denken, het wordt complex maar gelukkig bestaan er een aantal algemene regels die over de verschillende gewesten grotendeels gelijklopen en we sommen die graag even voor jou op:
 • Afsluitingen tot 2 meter in je zij- en achtertuin mag je in principe plaatsen zonder vergunning.
 • Let op voor afsluitingen tot 2 meter in de voortuin gelden er mogelijk afwijkende regels per gewest en/of gemeente.
 • Een afsluiting pal op de perceelsgrens mag enkel na akkoord met je buren. Kosten delend: is er nog geen omheining tussen beide percelen aanwezig, dan kunnen jullie de kosten delen.
 • Wil je het gesprek met je buren niet aangaan dan dien je hagen minsten 0,5 meter van de perceelsgrens in te planten om een eenvoudig onderhoud te garanderen.
 • Bij draadafsluitingen met klimplanten geld ook de regel planten 0.5 meter van de perceelgrens.
 • Hoogstammige bomen moeten minstens op 2 meter van de perceelsgrens staan. Voor laagstammige bomen is 0,5 meter voldoende.
 • Komen er gemetselde muurconstructies bij kijken, dan stijgt de kans op een stedenbouwkundige vergunning.

Uiteraard zal uw tuinman, tuinarchitect u hier graag bij begeleiden, onze klanten zijn stuk voor stuk vakmannen die samen met u de juiste oplossing zullen zoeken om tegen een zeer betaalbare prijs de tuin van uw dromen te realiseren.

 

Wij wensen jullie veel succes.

contacteer ons

Indien u verdere vragen heeft neem gerust contact met ons op
CONTACT